Упознајмо Словачку
Упознајмо Словачку

„Европско село“, јединствена манифестација у Србији, након две године паузе, одржана је 7. октобра на Тргу слободе као део програма и многобројних активности у оквиру „Дечије недеље“. У реализацији активности  учествовали су ученици од 5. до 8. разреда заједно са наставницом историје Љиљаном Арваи, наставницом географије Лазарелом Мајсторовић, наставницом ликовне културе Јеленом Влајић Капунац, наставницом енглеског језика Јованом Радичев и наставницом српског језика и књижевности Александром Тот.

Ученици наше школе су овог пута имали прилику да своје суграђане боље упознају са историјом, културом и обичајима  државе која лежи у самом срцу Европе – Словачке Републике.

Посетиоци су могли да осете укус надалеко познатих херовки, традиционалних свадбених колача. У понуди су се нашле и надлацке халушке, јединствене крофне са маком. Штанд су красили разнобојни магнети, ручни радови наших ђака, подсећајући на фасаде старих војвођанских кућа као и различити примери традиционалних ношњи. Такође, посетиоци су се могли упознати са невероватним природним богатствима ове европске државе која се налазе под заштитом UNESCO-a. Љубитељи књижевности могли су открити шта то спаја једну словачку народну бајку и чувеног Шекспира.

Међутим, завршетком манифестације, наше истраживање није стало. Наставило се све до 30. новембра када је одржан час са темом „Упознајмо Словачку“. С обзиром на то да живимо у Војводини која је мултиетничка средина у којој Словаци чине једну од многобројних етничких група, циљ ових активности је био да се код ученика развије осећај толеранције, поштовање културе и обичаја припадника културних мањина. Такође, један од циљева је био и да  ученици кроз позориште и различите интерактивне задатке вертикално и хоризонтално повежу  знања из географије, историје, српског језка, ликовне културе и енглеског језика.

Фотографије са догађаја можете погледати ОВДЕ .

Izrada sajta & Web dizajn: Hit Group