Чешко пресовано стакло у огледалу
Чешко пресовано стакло у огледалу

Традиција међудржавне сарадње настављена је и кроз овај пројекат између Чешке Републике и Републике Србије на пољу стакларства и трговине, настављена је и кроз овај пројекат који је реализован у изложбеном салону Нродног музеја у Зрењанину, а ученици четвртог разреда наше школе  имали су прилико да посете изложбу са својим учитељицама.

Циљ посете је био упознавање са посебном врстом уметности, занатом, алатима за израду предмета од стакла, процесеом производње, традицијом и културом једног народа и утицаја њиховог стварања на наше стварање.

На часовима српског језика ученици су кроз текст “Стакларева љубав” имали прилике да се упознају са елементима израде предмета од стакла и стакларским занатом кроз књижевно дело, а у музеју да своја знања употпуне и прошире историјским знањима,као и да доживе и виде сама уметничка дела. Након тога учешћем у ликовној радионици имали су прилику да извајају “своје дело” инспирисани причом и предметима у музејској поставци, користећи глину као материјал.

Поред презентације историје чешког пресованог стакла, од њених почетака тридесетих година XIX века, па све до Баршунасте револуције 1989. године, и начина његове производње, циљ овог пројекта је и да се током Међународне године стакла (2022)  јавности приближе и афирмишу културна добра и предмети од стакла настали техником пресовања високих уметничких и дизајнерских квалитета, који се чувају у јавним и приватним колекцијама са територије Баната, Новог Сада и Београда. Сто петнаест експоната, са стилским карактеристикама од бидермајера, преко историцизма, ар декоа и функционализма, па све до модерних апстрактних стремљења након Другог светског рата, сведоче о великом прегалаштву чешких (али и српских) дизајнера и стакларских радника. У ручно пресованом стаклу израђеном уз помоћ калупа и машине, огледа се мајсторство чешких стаклара и њихов вековни осећај за племените рељефне облике и беспрекорну креативну функционалност, који истичу високе могућности квалитетних сировина. Поред експоната од пресованог стакла на изложби у виду пратећих елемената су представљени – стакларски алат, као и седам огледала из Збирке примењене уметности Уметничког одељења НМЗ.

Izrada sajta & Web dizajn: Hit Group