Почетак другог полугодишта – правила и превентивне мере
Почетак другог полугодишта – правила и превентивне мере

У циљу квалитетне организације васпитно-образовног рада у школама на територији Републике Србије у школској 2021/22. години, посебно имајући у виду заштиту здравља ученика и запослених, спречавању ширења инфекција и заразних болести, као и остваривања права ученика на образовање, Тим за праћење и координисање примене превентивних мера у раду школа на недељном нивоу утврђује модел наставе за школе у одређеним општинама.

Друго полугодиште на територији АПВ је по предвиђеном Календару рада почело данас 17.јануара.2022. године. Настава се по одлуци Тима и ове недеље организује по ПРВОМ МОДЕЛУ образовно-васпитног рада, тј. непосредни образовно-васпитни рад у простору школе. Часови трају 45 минута, а као и у претходном периоду свако одељење ористи своју матичну учионицу, сем када је у питању настава музичке културе, информатике и рачунарства и технике и технологије када је практична настава у питању, где се дезинфекција простора и намештаја врши измешу сваке две различите групе деце.

Сходно тренутној ситуацији и великом ризику за заражавање особа са којима се долази у контакт у школи и ван ње, апелује се на родитеље и ученике да сви они који имају било какве симптоме болести не долазе у школу (температуру, кашаљ, кијање, цурење секрета из носа, болове у стомаку, друге стомачне тегобе и друго), или док не прође период препоручене изолације, односно карантина ако су у питању контакти потврђених случајева у породици. Сви ученици који дођу у школу са неким симптомима болести, због заштите других ученика и запослених, као и због што бржег опоравка самих ученика код којих су присутни неки симптоми болести, биће враћени кући по установљеној процедури изолације уз претходно обавештавање родитеља ученика.

У складу са тачком 6 Обавештења које је доставио Тим за праћење и координисање примене превентивних мера у раду школа 14.1.2022. број 601-03-00033/20/2021-15, а “у складу са тренутном епидемиолошком ситуацијом, карактеристикама омикрон соја SARS-Co V-2, ОБАВЕЗНА ЈЕ УПОТРЕБА ЗАШТИТНИХ МАСКИ за све запослене, ученике и трећа лица СВЕ ВРЕМЕ ТОКОМ БОРАВКА У ШКОЛИ. Ношење заштитних маски је обавезно за све запослене у школама, ученике и трећа лица од момента уласка у школско двориште до момента напуштања школског дворишта. Потребно је појачати мере опште и личне хигијене (прање и дезинфекција руку), а нарочито водити рачуна о проветравању свих просторија у којима бораве ученици и запослени у школи.”

Како је у претходном периоду постојала спорадична непримерена употреба дезинфекционих средстава која су стајала на наставничким столовима, и том приликом прскања других ученика у пределу лица и очију, дезинфекциона средства се налазе у апаратима и дозерима у холу школе, под надзором лица за физичко обезбеђење и помоћног особља.

На основу препорука Института за јавно здравље “Др Милан Јовановић Батут” које је такође допремљено школи 14.1.2022. издвајамо следеће:

*Мера карантина (изолације) у кућним условима за све идентификоване блиске контакте COVID 19 спроводи се у трајању од 5 календарских дана од момента последњег контакта.

-након истека од 5 дана, уколико у том периоду није дошло до појаве симптома и знакова болести, карантин (изолација) се прекида без тестирања. Наредних 5 дана особа која је била контакт, враћа се у колектив уз обавезно ношење маске CN95.

-Од мере карантина (изолације) изузете су све особе које испуњавају један од следећих критеријума:

  1. доказ о другој односно трећој дози вакцине не старије од 210 дана од последње вакцине
  2. доказ о прележаној заразној болести не млађи од 14 дана и не старији од 210 дана
  3. доказ о присутности антитела урађен у лабораторијама у јавном власништву и не старији од 90 дана

Особе које су изузете од карантина из горе наведених разлога, у обавези су да се 14 дана строго придржавају прописаних мера личне заштите (ношење заштитне маске у затвореном простору и на отвореном, ако не постоји растојање најмање 2 метра, дезинфекција руку, избегавање окупљања на отвореном и у затвореном простору).

Počelo drugo polugodište- Primetan povećan broj zaraženih

Izrada sajta & Web dizajn: Hit Group