Da ne bude kasno – Mensin NTC program učenja
Da ne bude kasno – Mensin NTC program učenja

U OŠ « Dositej Obradović» u Zrenjaninu 16.aprila 2013.godine dr Ranko Rajović održao je prvi deo Mensinog seminara po NTC programu učenja. Na taj način kolektivno prvi u Srednjebanatskom okrugu u želji da što više podstičemo intelektualni razvoj sve a pogotovo darovite dece otvorili smo vrata pedagoškim inovacijama.

Naučnim istraživanjima je dokazano da intelektualne sposobnosti čoveka zavise od broja formiranih sinapsi (veza između neurona). Izgradnja ovih «čarobnih»veza koje mnogima promene život 50 % formira se do pete godine, 75 % do sedme i 95% sinapsi do 12 godine. Onih preostalih maksimalnih 5 % može se razviti do 24 godine.

Istraživanjem Mense utvrđeno je da se uvođenjem NTC programa podstiču mentalne sposobnosti svakog deteta. Jedna od prednosti ovog sistema je i otkrivanje darovite dece i na taj način pravilno usmeravanje njihovog razvoja. Prolazeći kroz program deca brzo napreduju, izdvajaju se po zaključivanju, razmišljanju… Na nivou Svetske Mense osam država je prihvatilo program i počelo da ga primenjuje.

Svaka država ima oko 2% potencijalno darovitih, ali tu darovitost neće svi razviti, te realno darovitih po statističkim pokazateljima ima oko 0,3% u populaciji. Tu decu mi moramo «sačuvati» . To ne treba da bude samo briga roditelja, vrtića ili škole. To mora biti zajednička briga svih.

Da ne bude kasno, kroz igru i NTC program učenja kod učenika trudimo se da  podstičemo kvalitetno razmišljanje kroz igru u procesu učenja, da bi kasnije ostvarili postignuća u skladu sa svojim biološkim potencijalom.


Pogledajte galeriju slika. ovde

Izrada sajta & Web dizajn: Hit Group