„Промоциија олимпијских вредности: поштовање, пријатељство и изузетност“
„Промоциија олимпијских вредности: поштовање, пријатељство и изузетност“

Основна школа “Доситеј Обрадовић” из Зрењанина је једна од пет школа из Србије која је 12.12.2023. у Београду учествовала на великом финалном такмичењу пилот пројекат „Промоциија олиммпијских вредности: поштовање, пријатељство и изузетност“. На наведеном такмичењу екипу од 12 ученика чинили су ученици четвртог и петог разреда. Ученици наше школе освојили су друго место које подразумева једнодневни излет, обилазак олимпијског музеја, дружење са олимпијцем, опрему за тренинг за школску салу и др.

Пилот пројекат Министарства просвете и Олимпијског комитета започет је едукацијама у септембру, у октобру кроз заједнички рад наставника и ученика активности су усмерене тако да допринесу побољшању и подстицању спортског духа међу младима. Срж програма чине три образовне теме, три олимпијске вредности, које имају за циљ преношење олимпијских принципа на савремен начин: поштовати себе и друге, ширити пријатељство и стремити ка изузетности. Осим наведених олимпијских вредности, кроз пилот пројект обухваћене су и теме: спорт, музика, поезија и плес, уметност, екологија.
У школској 2023/2024. години, овај пилот пројекат реализован је у по 3 школе на територији 17 школских округа, односно у 51 основној школи широм Републике Србије. Учешће у пилот пројекту узели су ученици четвртог и петог разреда. Све школе учеснице имале су задатак да пошаљу један завршни пројекат на тему „Олимпијски дан”. Наш тим представио је олимпијски дан 1900. године на олимпијади у Паризу, јер је наша школа ове године на манифестацији у нашем граду Европско село представила Француску, па смо надоградили свој пројекат истраживањем како је организована олимпијада у тој држави те 1900. година, који спортови су били заступљени, како су били обучени олимпијци итд. Наш олимпијски дан можете погледати  ОВДЕ.

Најбољих 5 школа по избору стручне комисије ће учестбује у финалном догађају у Београду. потребно је да деца науче да помажу и подстичу своје пријатеље које су стекли кроз дружење у спорту, деле радости са њима због победа и тугу због пораза. Општи циљ пројекта је унапређивање знања и ставова о правим вредностима и јачање тимског духа и пријатељства међу младима.

 

Циљ олимпизма је да се спорт стави у службу хармоничног развоја човека како би се потпомогло успостављање једног мирољубовог друштва које води рачуна о очувању људског достојанства.
Веома смо поносни на резултате наших ученика, који су се пуни утисака и одушевљења вратили са великог финала пилот такмичења „Промоциија олиммпијских вредности: поштовање, пријатељство и изузетност“.
У пројекат су биле укључене наставнице Драгана Станков (координатор пројекта), Бранкица Исаков-обе наставнице физичког и здравственог васпитања, као и учитељице Јелена Антин, Душанка Голушин, Мирјана Андријашевић и Бојана Писодоров, наставнице Мирослава Костић и Ивана Сораић, као и Јелена Влајић Капунац наставница ликовне културе и наставник информатике и рачунарства, Горан Михајлов.

Филмић Олимписког комитета са самог финалног такмичења можете погледати ОВДЕ , Доситејци су били тим у црним мајицама, а учешће на финалном такмичењу кроз објектив наше публике изгледа ОВАКО.

Гостовање на нашој локалној телевизији Сантос можете погледати ОВДЕ

Фотографије које приказују све етапе нашег пројекта можете погледати у ГАЛЕРИЈИ И ОВДЕ.

 

Izrada sajta & Web dizajn: Hit Group